Angst

Angst voor de tandarts komt helaas nog veel voor in Nederland. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Zo’n 12% van de bevolking wordt als zeer tot extreem angstig beschouwd en ca. 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling, dat zij niet meer durven te gaan. Als u angstig bent voor een bezoek aan de tandarts, is het misschien goed om te weten dat u niet de enige bent.

Wat ook de oorzaak van uw angst is, belangrijk is dat er een sfeer van wederzijds vertrouwen is, tussen u en de tandarts. Wat ook helpt, is dat u vertelt dat u angstig bent. Door het te benoemen, haalt dat vaak al een deel van de angst weg.

Controle houden
Veel mensen hebben behoefte aan controle tijdens de behandeling. We kunnen daarom afspreken dat wanneer u uw hand omhoogsteekt, we (tijdelijk) de behandeling onderbreken. Behandelingen worden altijd uitgebreid van te voren besproken. Maar ook tijdens een controle kunnen we afspreken dat we elke stap benoemen voordat we het uitvoeren, zodat er voor u geen onverwachte dingen gebeuren.

Ontspannen
Sommige mensen hebben baat bij ontspanningsoefeningen. Afleiding kan goed helpen. U mag muziek (met oordopjes) meenemen, die u tijdens de behandeling aanzet. Naarmate uw focus op de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
Wij hopen dat u na het lezen van het bovenstaande minder opziet tegen een tandartsbezoek en ons het vertrouwen schenkt om u te mogen ontvangen voor een eerste bezoek bij ons in de praktijk.

Angst voorkomen
Angst voorkomen is belangrijk. Wij adviseren om uw kinderen al vroeg mee te nemen naar onze praktijk, zelfs al voordat ze behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers.